onsdag 20 januari 2010

Hälsning från Sara

Efter en lång flygresa: Göteborg-Frankfurt-Johannesburg-Maputo stod vi på en liten och svettig flygplats och väntade på vårt bagage som inte kom. Det var väntat men det värsta var att det tog oss 2 timmar att få papper klart så att vi skulle få väskorna skickade när de anlände. Sedan hoppade vi på nästa plan som tog oss ut till Inhaca ön. Det var en spännande inflygning eftersom landningsbanan låg just vid vattnet, men landningen men det 18-sitsiga flygplanet gick smidigt och bra. På plats väntade två flakbilar på oss. Vi hoppade upp på de öppna flaken och åkte tvärs över den ganska stora ön på vägar av sand. Då och då dök det upp människor på vägar och i byar och barnen sprang efter och vinkade och skrek “Branco” som betyder vit människa på deras språk. Ibland så hoppade någon upp och åkte snålskjuts på flaket en liten bit.

Oj, nu blev jag just avbruten av att någon här utanför ropade ”val!”. Och mycket riktigt, nere på stranden kunde man se en flock valar simma långt ute nära horisonten. Spännande!

Ja här är verkligen mycket att uppleva och äventyr från morgon till kväll. Vi har bara varit här i 4 dagar och ändå så har vi sett mangrove, sjögräsängar, hårdbottenområden med kristallklart vatten och ”akvariefiskar”. Idag har vi också snorklat på korallrev där vi såg mängder av fisk, koraller och andra djur. Det var storslaget!

Vad mer har hänt? Jo, kocken har fått en bebis, jag har ätit diverse fisk och skaldjur (inklusive gonaderna=honliga könsorganen från ett jätteostron på 3 dm) och jag har sett en spindel med 4 cm lång kropp (totalt ca 1 dm från ben till ben).

Inhaca är en jungfrulig plats. Hela ön omgärdas av en bred sandstrand ön är kuperad och grön. Överallt finns det blommor och runt vårt hus växer mangoträd som har mogen frukt just nu. Vi äter massor! Det finns även andra fruktträd här, ett som producerar en citrusfrukt som har ett sött mos inuti som påminner lite om banan, men den är mycket godare. Men den måste vara mogen annars så innehåller fruktköttet cyanin som man blir förgiftad av. Dessutom så ska man inte svälja kärnorna eftersom de också innehåller cyanin. God men lite farlig frukt!

Vi bor på en marinbiologisk fältstation som ligger just vid stranden på öns västkust. Vi bor i sovsalar och allt är enkelt. Dock finns både vattentoalett och dusch!

Varmt är det också, 37 grader var det som varmast. Då var det 33 grader i vattnet.

Labbet är också enkelt och dåligt utrustat. Det är utmanande och nyttigt att försöka jobba under sådana förutsättningar. Det värsta är att det är riktigt dålig telefonmottagning. Jag har försökt ringa och skicka sms varje dag, men lyckades bara första dagen. En av kurskamraterna har köpt ett mobilt internet så att det åtminstone går att skicka mail, så därför kan jag skicka den här hälsningen till er. Men tyvärr kommer jag inte kunna kommunicera så bra förrän om 1 ½ vecka när jag kommer till Maputo. Jag tänker i alla fall på er alla!

Ha det gott!

Ps. det funkar ganska bra att ta emot sms verkar det som, så ni kan höra av er om det skulle vara något!

Puss och kram!

Sara.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vi saknar dig.

Sebastian var lite ledsen igår och sa att nu får mamma komma hem från Afrika. En stund senare var han glad igen och då gick det bra med bara pappa.

/Thomas

Anonym sa...

Jättekul att läsa om dina upplevelser på bloggen! Det hade jag inte förväntat mig att du skulle kunna skicka hälsningar därifrån.
Många kramar
Mamma

Unknown sa...

Vilket äventyr du får vara med om
Var rädd om dej
Kram Maria. A