tisdag 5 maj 2009

Möte med Jane Goodall!

Jane Goodall…

Självklart hade jag stora förväntningar, jag hade ju trots allt rest 17 mil med buss enkel väg för att se och höra hennes föreläsning i Göteborg då hon invigde Vetenskapsfestivalen. Trots allt så var jag rätt säker på att det skulle vara värt det och att det antagligen skulle vara en stor upplevelse. Trots detta så blev jag hänförd av henne och otroligt inspirerad!

Hon var just så som man har sett henne på TV, finlemmad och ödmjuk som bara britter kan och trollbindande från första stund. Efter att först ha hälsat oss med en äkta chimpanshälsning så tog hon oss med in i Gombes djungler, men inte med häftiga bildspel utan med ord. Stående framför en släkt bildskärm av gigantisk storlek talade hon utan en blick på sitt manus rakt till oss helt utan illustrationer. Att hålla ett föredrag idag utan en enda bild är verkligen unikt, men hon byggde upp bilder inom oss i publiken istället med sitt fantastiska språk. Självklart, hon är en proffstalare med resor världen över i mer än 300 dagar per år. Men jag blev alldeles rörd av hennes sätt att faktiskt tala direkt från hjärtat. Hon förmedlade äkta förtvivlan och faktiskt ångest över vad hennes generation gjort med jorden under hennes livstid. Men hon förmedlade också stort hopp om att det fortfarande finns tid att förändra och rädda jorden för våra barn och barnbarn!

I en sal fylld till bredden med över 350 personer så tror jag inte att det var någon som inte blev rörd till tårar under hennes föredrag. Efteråt så ägnade hon hela sin rast (hon skulle vidare och tala på ett annat ställe senare) till att signera böcker. Självklart köpte jag också boken och fick den signerad: For Sara, Follow your dreams!

Jag är såklart otroligt glad att jag åkte och tog den här (kanske den enda!) chansen att se Jane Goodall. 




Här är lite bakgrundsfakta om denna fantastiska kvinna:

Under sommaren 1960 anlände den då 26-åriga Jane Goodall till Tanzania för att studera schimpanser. Utan vetenskaplig bakgrund, men med en vilja, motivation och ett intresse som överträffade det mesta, lyckades hon revolutionera primatologin och utmana våra uppfattningar om vad som egentligen är unikt mänskligt.

Genombrottet
Platsen för Janes studier var Gombe, idag en 52 km2 stor nationalpark, i västra Tanzania och till en början hade hon mycket svårt att komma tillräckligt nära schimpanserna för att kunna studera deras beteende. Med tiden vande sig dock schimpanserna vid hennes närvaro och i oktober 1960 observerade hon två individer dra av löv från kvistar för att sedan använda sig av dem som verktyg när de fiskade efter termiter. Innan hade man trott att användandet av verktyg var något unikt mänskligt och Janes upptäckter blev en världsnyhet. Hennes mentor, den berömde antropologen Louis Leaky, kommenterade hennes upptäckter med de idag klassiska orden: "Now we must redefine tool, redefine man, or accept chimpanzees as humans."

Janes andra revolutionerande upptäckt under sitt första år i Gombe var att schimpanser jagar andra djur och äter kött, vilket gick emot den allmänna uppfattningen i forskarvärlden som var att de främst var vegetarianer som endast vid enstaka tillfällen åt insekter eller mindre gnagare.
 
Fortsatt forskning
1965 erhöll Jane Goodall sin doktorsexamen från Cambridge University och återvände sedan till Tanzania för att fortsätta sin nytänkande beteendeforskning på schimpanser. Hon vände sig emot vetenskapens kalla klassificering av djurindivider med nummer och tecken och gav istället sina observationsobjekt mänskliga namn och hävdade att de alla hade unika personligheter och känsloliv. Hon skrev om familje- och vänskapsband hos schimpanserna som till stor del liknar de som återfinns hos oss människor. Dr. Jane var också den första att observera en medveten ”krigstaktik” hos en icke-mänsklig varelse när medlemmar i schimpansgruppen Kasakela systematiskt utplånade medlemmar ut den konkurrerande gruppen Kahama.
Andra spännande upptäckter gjorda av Dr. Jane är konstaterandet att vilda schimpanser adopterar icke-besläktade unga, föräldralösa ungar inom flocken - ett beteende som även observerats av schimpanser i fångenskap.

The Jane Goodall Institute
1977, 17 år efter sitt stora genombrott startade Dr. Jane Goodall sitt idag världsomspännande The Jane Goodall Institute for Wildlife research, Education and Conservation, i syfte att främja fältforskning på schimpanser. Idag är The Jane Goodall Institutes uppdrag att stärka och inspirera individer till att göra aktiva val för att skapa en positiv förändring i världen för alla levande ting. Institutet är världsledande inom bevarande av vilda schimpanser och har etablerat flera reservat och resursprogram i Afrika. 

En annan av institutets hjärtefrågor är det internationella utbildningsprogrammet Roots & Shoots som idag har spridit sig till nästan 100 länder. Roots & Shoots-grupperna är ett nätverk av ungdomar som världen över arbetar för att skapa positiv förändring och utbilda och inspirera varandra i kampen mot en bättre värld för både djur, människor och miljön.

Idag spenderar Dr. Jane en stor del av sin tid på resande fot och besöker projekt och föreläser över hela världen. Hon är en inspirationskälla till tusentals världen över och fortsätter att inspirera både unga och gamla med sitt budskap om hopp för världen.
 
Mer om Jane Goodall: 
www.janegoodall.org
 
Mer om Roots & Shoots:
www.rootsandshoots.org

Inga kommentarer: