måndag 10 maj 2010

Sebastian ska få glasögon!

Idag var vi till Ögonspecialist läkaren i Uddevalla. Vi och dagispersonalen har haft misstankar om att Sebastian har något defekt syn eftersom han är så extremt försiktig och höjdrädd. Idag gjordes omfattande undersökning av hans ögon. Det visade sig att han är översynt (vilket många barn i hans ålder är tydligen) och dessutom något astigmatisk*. Detta kan påverka avståndsbedömning, vilket kan få effekten att han blir höjdrädd. Men läkaren trodde inte att det var så troligt och inte jag heller faktiskt. Om jag inte minns fel så var jag likadan när jag var liten, så jag tror egentligen att det handlar om att han har en försiktig personlighet helt enkelt. Men vi ska prova med glasögon och se hur det funkar.

* "Astigmatism är ett avbildningsfel där ett optiskt system har olika fokus i vertikal och i horisontell riktning. Astigmatism uppträder i linser för punkter som inte ligger på den optiska axeln.

Astigmatism är också den medicinska benämningen på det synfel som orsakas av en onormal krökning av hornhinnan. Den vanligaste orsaken till astigmatism är en rubbning i ögats tillväxt, men astigmatism kan också uppkomma efter skador eller operationer. Ofta kan synskadan åtgärdas med toriska glasögonlinser."

-enl. Wikipedia.

1 kommentar:

Anonym sa...

Astigmatisk är även hans mormor. Jag minns att jag kände mig som 2 m lång när jag skaffade mina första glasögon i 20-årsåldern. Varje trottoarkant kändes skyhög så glasögon kan bli en häftig upplevelse.
Det är bra att han får hjälp och att det inte var något allvarligare fel på Sebastians ögon.
Kram från mormor